Jumat, 26 April 2013

KHASIAT PELUK CANDA SUAMI ISTERI

Assalamu'alaikum Wr. Wb
Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi , berkhasiat memanjangkan usianya.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesehatan.

" Seseorang itu niscaya akan panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari , karena pelukan dan sentuhan akan menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesehatan tubuh.

" Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,"

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesehatan sentuhan, pelukan dan sendau gurau antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah shallallahu alaihiwasalam

Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesehatan isteri.

" Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan agar lebih sering peluk isterinya ,'' katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

" Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,'' kata Fadzilah.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan ingin berpenampilan yang bersih serta menarik.

Semoga bermanfaat ,

Wassalamu'alaikum Wr. Wb

Sumber: Strawberry